Van A naar B: alles over vervoer in Los Angeles - VisitLA
511
post-template-default,single,single-post,postid-511,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Van A naar B: alles over vervoer in Los Angeles

Los Angeles is een grote stad. De stad heeft een oppervlakte van 1,301 km2. Los Angeles County zelfs 12,308 km2. Ook al liggen veel van de toeristische plekken dicht bij elkaar, dit is helaas met de benenwagen niet te doen. Wij geven jou tips om van A naar B te komen binnen Los Angeles.

Auto huren

De makkelijkste manier, en tevens de manier die wij absoluut aanraden is een auto te huren. Dit kun je doen bij een groot aantal autoverhuurbedrijven zoals Alamo, National, Dollar, Thrifty en Sixt. Al deze bedrijven hebben een filiaal bij LAX. Je kunt online makkelijk een auto reserveren. De prijzen hiervoor liggen lager dan je misschien denkt: voor rond de € 40 per dag heb je al een grote, full-size auto voor 4 personen + 4 koffers. Op Kayak.nl vind je de beste deals voor huurauto’s op een rij.

Wij raden uit ervaring Alamo en National aan, maar alle autoverhuurbedrijven zijn betrouwbaar!

Als je op LAX aankomt, volg je de paarse borden naar de pick-up plekken van de shuttle bussen. Deze brengen je naar het filiaal in de buurt. Deze busrit duurt zo een 10 tot 15 minuten. De shuttle is gratis, maar tip wel een paar dollar aan de buschauffeur als hij/zij jou helpt met je koffers. Lees hier meer over tippen.

Bij het filiaal aangekomen ga je naar binnen en sluit je aan in de rij om door de mensen achter de balie geholpen te worden. Zij controleren jouw gegevens en maken jouw huurcontract om te ondertekenen. Ze zullen je aan de balie veel proberen te verkopen: extra verzekering, extra navigatie. Hierbij zullen ze ook alle redenen noemen waarom je dit moet hebben. Doe van tevoren goed onderzoek of je dit allemaal nodig hebt. Zo niet, wees standvastig (maar vriendelijk) en zeg overal “nee” op. Uiteraard mag je hier wel op in gaan als je dit toch denkt nodig te hebben.

Veel autoverhuurbedrijven hebben self-help kiosks, zodat je het huurcontract automatisch kunt voltooien. Je hoeft niet in de rij te staan en kunt sneller door het proces heen. Houd hierbij paspoort en rijbewijs bij de hand van alle personen die in de auto zullen rijden.

De meeste autoverhuurbedrijven hebben een choice line. Dit betekent dat je geen bepaalde auto reserveert, maar een klasse. Vervolgens hebben zij een aantal auto’s (ca. 5 tot 20) beschikbaar waar je ter plekke uit kunt kiezen. De sleutels zitten al in de auto’s; je hoeft er alleen naar te lopen, een auto uit te kiezen, je koffers in te laden en je kunt als op weg!

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Los Angeles is niet zoals je het gewend bent in Nederland. Ook is dit niet te vergelijken met een stad als New York. Los Angeles heeft wel een metro, treinen en bussen, maar dit wordt niet massaal gebruikt.

Los Angeles Metro (bus en trein)

Het net van LA Metro is vrij eenvoudig. In deze pdf kun je zien hoe het eruit ziet. Er gaat een metro vanaf het vliegveld en de bussen en treinen dekken een groot deel van Los Angeles. Om de metro of bus te nemen moet je van tevoren een “tap kaart kopen. Deze kun je kopen in de hallen in de metrostations en op andere verkooppunten in heel LA. Je kunt deze niet in de bus kopen. In de bus betaal je met contant geld. Dit moet gepast, je doet de quarters in een gleuf en je krijgt geen wisselgeld. De tap kaart werkt zoals een OV-chipkaart, alleen hoef je alleen in te checken en niet weer uit te checken; dit omdat er geen zones zijn waar je extra voor betaalt.*

Ritprijzen

Enkele reis: $1.75
Dagkaart: $7
7-dagen kaart: $25
30-dagen kaart: $100

* Let op: voor de Silver Line en Express bussen geldt er een meerprijs. Kijk hier voor meer informatie over tarieven en hier voor meer informatie over welke routes deze rijden.

Big Blue Bus

Naast de Metro bussen is er ook de Big Blue Bus. Hoe deze te herkennen zijn hoef ik je hopelijk niet te vertellen 😉 Deze bussen rijden ook door heel Los Angeles en zijn iets voordeliger. Voor de Big Blue Bus kun je ook de tap kaart gebruiken.

Ritprijzen

Enkele reis: $1.25
Dagkaart: $4
7-dagen kaart: $14
30-dagen kaart: $50

Enkele reis Rapid 10 Express: $2.50

* Voor de Rapid 10 Express welke een snelle verbinding tussen Santa Monica en Downtown LA heeft, geldt er een meerprijs. Kijk hier voor de kaart en hier voor meer informatie over prijzen.

Over bussen

Bussen in Los Angeles zijn ouderwets. Omdat dit transportmiddel niet massaal gebruikt wordt, updaten zij de bussen niet. Voordat je een bus neemt, weet waar je wilt stoppen. Maak jezelf bekend met de buskaart. In veel bussen zijn er geen stopknoppen, dus zoek hier niet te hard naar. Er hangt vaak een touwtje via de zijkanten van de bus waar je aan moet trekken als je er uit moet. Trek ongeveer een block van tevoren aan het touwtje zodat de buschauffeur weet dat je eruit moet en verlaat de bus aan de achterkant, zoals je ook gewend bent in Nederland.

Taxi

Taxi’s zijn er in Los Angeles uiteraard ook. Alleen je aandacht voor het volgende: het is niet makkelijk om op straat een taxi aan te halen. Taxi’s rijden niet rond zoals in New York City, en als je er één ziet is het bijna zeker dat deze bezet is. Hou er dus rekening mee dat je van tevoren een taxi zult moeten reserveren. Als je in een hotel verblijft, kan iemand aan de receptie dit voor je doen. Je kunt ook zelf een app downloaden of zelf bellen.

Yellow Cab Co.

Yellow Cab Co. is één van de bekendste, voordeligste en meest betrouwbare in Los Angeles. De reguliere tarieven zijn als volgt:

Starttarief: $2.85
Per mijl: $2.70
Wachttijd (file): $0.30 per 37 sec.

Yellow Cab Co. heeft ook flatrates voor service tussen LAX en jouw bestemming:

LAX <-> Downtown: $46
West Hollywood -> LAX: $40
Santa Monica (noord van I-10) -> LAX: $35
Santa Monica (zuid van I-10) -> LAX: $30

Met hun app bestel je makkelijk en snel een taxi. Je kunt ze ook bellen op het nummer 424.222.2222.

Vliegveld en hotel transfer

Als je vanaf je hotel naar het vliegveld moet komen en je hebt geen huurauto, dan is de kans groot dat jouw hotel een shuttle service kan verzorgen. De shuttle service is meestal gratis (even navragen in het hotel) en moet van tevoren gereserveerd worden. Bij de grotere hotels zal de shuttle regelmatig rijden. Bij kleinere hotels worden deze speciaal in gezet. Hier is de kans ook groter dat je er iets voor moet betalen. Over het algemeen zal dit altijd goedkoper zijn dan een taxi.

Wil je toch een taxi pakken vanuit het hotel, vraag dan de receptie om een taxi voor je te bellen. Geef daarbij aan met hoeveel personen en hoeveel bagage je bent. Vooraf de prijs bevragen wordt aangeraden.

Vanaf het vliegveld naar je hotel zonder huurauto kan ook met shuttles. De shuttles komen regelmatig bij de aankomstterminal voorbij. Zoek van tevoren op of jouw hotel wel een shuttle service heeft en of je deze moet reserveren of dat ze regelmatig heen en weer rijden tussen vliegveld en hotel. Volg de borden binnen en buiten de terminal om de halte te vinden.

Natuurlijk kun je ook een taxi pakken. Neem wel alléén de taxi’s die buiten op de voor taxi bestemde plekken staan. Ga nooit in op iemand die jouw binnen of vlak buiten de terminal benadert voor een taxi.

Transfers tussen vliegveld en het autoverhuurbedrijf zijn ook altijd beschikbaar, indien het bedrijf zich buiten de grenzen van het vliegveld bevindt. Op LAX is dat altijd het geval. Gratis shuttle bussen worden ingezet. Volg de paarse borden naar de halte en wacht daar op de shuttle bus van jouw autoverhuurbedrijf.


AUTHOR: Noëlle

Als 10 jarige verloor ik mijn hart aan Los Angeles en inmiddels ben ik 11 keer terug gegaan. Met VisitLA.nl wil ik de City of Angels in de spotlight zetten. Ik ken LA als mijn broekzak en ik geef familie en bekenden regelmatig advies over hun reizen naar Los Angeles en omgeving, en ik hoop jou hier nu ook bij te helpen!


OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Geen reacties

Reageren

Je e-mailadres blijft privé.